Bel ons Bel ons
0492/12.32.01
Pinvoorschot
Vrijblijvend aanvragen

Zakelijk krediet: waar moet u op letten?

Wilt u investeren in uw bedrijf en heeft u daarvoor onvoldoende eigen vermogen? Dan biedt een zakelijk krediet uitkomst. Met een zakelijke lening kunt u bijvoorbeeld een nieuw bedrijfspand betrekken, verbouwen, extra personeel aannemen, investeren in nieuwe systemen of grotere voorraden inkopen. Zo eenvoudig als het klinkt, zo lastig kan het in de praktijk zijn om een zakelijk krediet te krijgen. Waar moet u op letten? Welke mogelijkheden heeft u? En welke verplichtingen? U leest het in dit artikel.

Eisen voor een zakelijk krediet

Er bestaan enkele basiseisen waaraan u in ieder geval moet voldoen om voor een zakelijk krediet in aanmerking te komen. Allereerst moet uw bedrijf ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Het maakt daarbij niet uit of u bijvoorbeeld zzp’er bent of een grote bv heeft. Daarnaast is het belangrijk dat u geen notering heeft bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Als u zzp’er bent en zakelijk geld wilt lenen, kunt u bijvoorbeeld problemen krijgen als u een betalingsachterstand heeft op de hypotheek van uw eigen woning. Daarnaast gelden vaak aanvullende eisen, maar deze zijn afhankelijk van de geldverstrekker. Meestal zult u moeten aantonen wat u met het geld wilt doen en moet u zekerheid bieden dat u het krediet terugbetaalt.

Soorten zakelijk krediet

Voordat u overgaat tot het aanvragen van een ondernemingskrediet, is het goed te weten welke opties er zijn. U kunt dan gericht het krediet aanvragen dat het best past bij uw situatie. U heeft zes opties:

  1. Starterskrediet. Dit krediet is bedoeld voor nieuwe bedrijven die een relatief laag bedrag nodig hebben om te starten (meestal tot 50.000 euro).
  2. Investeringskrediet. Dit krediet is bedoeld voor bestaande en vaak grotere bedrijven die meer dan 50.000 euro nodig hebben om te groeien, bijvoorbeeld via investeringen in nieuwe markten, machines, systemen of personeel.
  3. Doorlopend krediet. U hoeft geen zakelijke lening af te sluiten, maar kunt ook kiezen voor een zakelijk doorlopend krediet. Net als bij een doorlopend krediet voor particulieren heeft u dan extra geld achter de hand, waarvoor u pas rente betaalt als u er gebruik van maakt.
  4. Hypothecair krediet. Groeit u en wilt u daarom verhuizen naar een nieuw bedrijfspand, dan kunt u daarvoor een hypotheek afsluiten. Uw nieuwe bedrijfspand dient dan als onderpand voor uw zakelijke lening. Omdat er een onderpand is, komen zowel beginnende als ervaren ondernemers voor deze kredietvorm in aanmerking.
  5. Factoring. Bij deze speciale kredietvorm betaalt de geldverstrekker uw uitstaande facturen alvast, zodat u eerder betaald krijgt. U hoeft dus geen 30 dagen (of langer) te wachten voor u uw geld heeft en kunt het geld direct investeren.
  6. Overbruggingskrediet. In het geval u tijdelijk extra krediet nodig heeft kan een overbruggingskrediet uitkomst bieden. Bijvoorbeeld in het geval van seizoensgerelateerde zaken of voor marketing- of salesactiviteiten waar dus tijdelijk extra kapitaal voor nodig is.

Zakelijk krediet aanvragen

Voldoet u aan de basiseisen, dan kunt u een zakelijk krediet aanvragen. Bestaat uw onderneming al enkele jaren en bent u aantoonbaar succesvol, dan is het voor u relatief eenvoudig krediet te krijgen. Zeker als u eerder heeft geleend en dit netjes heeft afgelost. Begint u net met uw bedrijf, dan zult u over meer overtuigingskracht moeten beschikken. Vrijwel altijd heeft u dan twee plannen nodig: een ondernemingsplan en een financieel plan. In het ondernemingsplan beschrijft u uw bedrijf, doelstellingen, marktverwachtingen en het doel waarvoor u het krediet nodig heeft. Het is verstandig daarbij zo concreet mogelijk te zijn en uitspraken met cijfers te onderbouwen. Een SWOT-analyse kan helpen duidelijk te maken waar uw sterktes en zwaktes liggen en wat de kansen en bedreigingen in de markt zijn.

In het financieel plan beschrijft u vervolgens de opbrengsten, kosten, investeringen én hoe u van plan bent het krediet terug te betalen. Gebruik daarbij verschillende scenario’s. Natuurlijk heeft u vertrouwen in de toekomst, maar hoe gaat u het zakelijke krediet aflossen als het minder goed gaat? Of zelfs slecht? Hoe meer oplossingen u biedt voor verschillende scenario’s, hoe meer vertrouwen u wekt. Uiteindelijk zal de geldverstrekker willen lezen dat hij zijn investering niet of nauwelijks kan kwijtraken.

Instellingen voor zakelijk krediet

U voldoet aan de basiseisen, heeft heldere plannen geschreven – en nu zoekt u een partij die u het bedrag wil lenen. Uiteraard kunt u daarvoor contact opnemen met uw eigen bank. U kunt het ook proberen bij andere banken waar u zelf geen rekening heeft. Net als bij een consumptief krediet hanteert iedere bank andere voorwaarden en zijn er verschillen in de rente die u betaalt. U zult bij iedere bank echter merken dat een zakelijk krediet veel papierwerk vraagt en dat de meeste banken terughoudend zijn met het verstrekken van zakelijke leningen.

Als alternatief kunt u daarom ook uw toevlucht zoeken bij investerings- en participatiemaatschappijen, crowdfunding, privé-investeerders (ook wel ‘durfinvesteerders’ of ‘informal investors’), kredietunies of wellicht zelfs de overheid. Het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ) biedt startende ondernemers met een inkomen onder bijstandsniveau bijvoorbeeld de mogelijkheid een lening af te sluiten via de gemeentelijke sociale dienst. Daarnaast kunt u bij EMF Finance terecht voor het oplossen van korte termijn financieringsvraagstukken. Met PIN Voorschot maakt EMF het mogelijk op korte termijn een geldbedrag te ontvangen dat u vervolgens via uw ontvangen pinbetalingen aflost.

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Doe de Quickscan

Bekijk samen met ons door middel van vier simpele vragen of we je kunnen helpen.

Doe de Quickscan

In de media

Ervaringen ondernemers

En dat zijn slechts enkele van onze tevreden klanten! Onze klanten geven ons een 4,8 op Trustpilot!

Bekijk de beoordelingen
trustpilot-logo Beoordeling
4.8 203 beoordelingen

Partners